När är det Black Friday

23 oktober 2023
Jon Larsson

En översikt av Black Friday

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som äger rum dagen efter Thanksgiving i USA. Det anses vara den officiella starten på julhandeln och erbjuder kraftigt nedsatta priser på olika varor och tjänster. Evenemanget har sedan spridit sig över hela världen och har blivit känt för sina stora rabatter och hetsiga shoppingupplevelser.

Vad är Black Friday och olika typer

shopping

Black Friday har utvecklats till en global företeelse och har olika namn och datum beroende på land. I USA äger den rum den fjärde fredagen i november, medan den i andra länder kan vara den första fredagen eller sista fredagen i månaden. Vissa butiker väljer också att förlänga evenemanget över en hel vecka eller mer.

Black Friday erbjuder rabatter på en rad olika produkter, inklusive elektronik, hemelektronik, kläder, skor, möbler, leksaker och mycket mer. Många butiker och onlineplattformar deltar i Black Friday, vilket ger ett brett utbud av produkter att välja mellan. Populariteten för olika typer av produkter kan variera beroende på årets trender och kundpreferenser.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

Black Friday genererar enorma inkomster för detaljhandeln varje år. Enligt en rapport från Adobe Analytics ökade de totala e-handelsförsäljningarna under Black Friday 2021 med 8,8% jämfört med 2020, och nådde en summa av 8,9 miljarder dollar. Det visar tydligt hur betydelsefullt evenemanget är för både företag och kunder.

En del av de kvantitativa mätningarna involverar även konsumtionsmönster och köpbeslut hos kunder. Studier har visat att konsumenter tenderar att göra mer impulsiva köp under Black Friday och att de söker efter de bästa möjliga erbjudandena. Online-shopping har också blivit allt populärare under Black Friday, vilket ger möjlighet till snabbare och enklare köp.

Skillnader mellan olika Black Friday-evenemang

Trots att Black Friday är ett globalt fenomen finns det skillnader mellan hur evenemanget genomförs i olika länder och kulturer. I vissa länder kan Black Friday vara mer inriktat på onlinehandel, medan andra länder fortfarande har en stark tradition av fysiska butiksbesök under evenemanget. Det kan också finnas skillnader i den typ av varor och tjänster som erbjuds, baserat på lokala trender och efterfrågan.

Historiska för- och nackdelar med olika Black Friday-evenemang

Under historiens gång har Black Friday både fått kritik och ros för sina effekter på samhället och miljön. Till exempel har vissa människor uttryckt oro över envisa folkmassor och trängsel i fysiska butiker, vilket kan leda till olyckor och kaos. Det har också funnits rapporter om arbetsförhållanden i detaljhandeln som sätts under press under Black Friday.

Å andra sidan har Black Friday förknippats med möjligheter för konsumenter att få stora rabatter på efterlängtade produkter. Det kan vara ett tillfälle för människor att unna sig något de kanske annars inte skulle ha råd med. Även företag får chansen att öka sina försäljningar och locka nya kunder, vilket kan hjälpa till att hålla affärerna igång och skapa arbetstillfällen.Avslutning

Black Friday är en årlig händelse som erbjuder konsumenter möjligheten att få stora rabatter på olika produkter och tjänster. Evenemanget varierar mellan olika länder och kulturer, men håller en gemensam tråd av konsumism och snäva tidsramar för att dra nytta av erbjudanden. Med en noggrann planering och uppmärksamhet kan konsumenter dra nytta av evenemanget samtidigt som företag kan dra fördel av ökade försäljningar och kundlojalitet. Black Friday fortsätter att vara en av årets mest efterlängtade shoppinghändelser.

FAQ

Vad är Black Friday?

Black Friday är en årlig shoppingdag som kännetecknas av stora rabatter och erbjudanden från återförsäljare runt om i världen. Det är en tradition som kommer från USA men har spridit sig internationellt. Många människor ser fram emot denna dag för att spara pengar och göra stora inköp till förmånliga priser.

Vad kan man förvänta sig under Black Friday?

Under Black Friday kan man förvänta sig stora rabatter och erbjudanden från olika återförsäljare. Kategorier som elektronik, kläder och heminredning brukar vara populära under denna shoppingdag. Det har också blivit vanligare att handla online istället för att besöka fysiska butiker under Black Friday. Det kan vara viktigt att vara förberedd och ha en lista på de produkter man är intresserad av, eftersom vissa erbjudanden kan vara tidsbegränsade och sluta snabbt.

Vilka olika datum firas Black Friday runt om i världen?

Black Friday firas traditionellt dagen efter den amerikanska Thanksgiving-helgen, vilket innebär att det alltid faller på fjärde torsdagen i november. Men olika länder har valt att anpassa datumet för att bättre passa sina egna traditioner. I vissa länder firas Black Friday den sista fredagen i november. Det finns också länder som har flyttat evenemanget till andra datum under året för att undvika konkurrens med andra shoppinghögtider eller för att passa sina egna kulturella evenemang.

Fler nyheter